Προβολη ταινιας "Η μαχη του Αλγεριου"

Τα "Γραναζια" παρουσιαζουν την 4η προβολη τους..

Ενα πολιτικο θριλερ του ριζοσπαστη Ιταλου Ποντεκορβο που ορκιζεσαι οτι ειναι ντοκιμαντερ. Γυρισμενο στα πραγματικα πεδια των μαχων και βασισμενο στο βιβλιο του Σααντι Γιασιφ "Αναμνησεις απο τη Μαχη του Αλγεριου".
Θα παρακολουθησουμε τον συγκλονιστικο ανταρτοπολεμο των εξεγερθεντων Αλγερινων που ξεκινα την 1η Νοεμβρη του 1954 με την προκηρυξη του FLN (Απελευθερωτικο Μετωπο Αλγεριου) για ανεξαρτησια και απελευθερωση της χωρας απο τον γαλλικο ζυγο. 
Ενα σωμα 8.000 επιλεκτων γυναικων και ανδρων "χωρις θεο και διχως νομο" βρισκεται αντιμετωπο με 200.000 γαλλους στρατιωτες που για 9 ολοκληρους μηνες απαντουν με αιματοκυλισμα των φτωχογειτονιων της Κασμπα, το καστρο του FLN, συλληψεις, βασανισμους, δολοφονιες και ισοπεδωση ολοκληρων συνοικιων. Ολα αυτα φυσικα στο ονομα του αγωνα εναντια της "τρομοκρατιας"..
Επικαιρο οσο ποτε το αριστουργημα του Ποντεκορβο ερχεται να "προειδοποιησει" τον οποιο κατακτητη βρισκεται στη γη καποιου αλλου εφαρμοζοντας κατω απο τον ελεγχο του στρατου το ειδικο νομικο καθεστως γνωστο και ως "Κωδικας των Ιθαγενων", ο οποιος μεταβαλλει τους πολιτες σε υπηκοους λεηλατωντας τα δικαιωματα, την κουλτουρα, τη γλωσσα, την ιστορια και τον πλουτο, για το τι τον περιμενει..
Μην το χασετε!