Την Κυριακή 9 Μαΐου στις 7.30 μμ θα πραγματοποιηθεί στο Μικρόπολις η έβδομη εκδήλωση στο πλαίσιο των "συζητήσεων για την πολιτική και την ιστορία", με θέμα "Βασανιστήρια και εικόνα: Αποτυπώνοντας τον πόνο των άλλων"
Εισήγηση:
Παναγιώτης Μπίκας
Εισήγηση:
Παναγιώτης Μπίκας
Περιγραφή:
Στις 28 Απριλίου του 2004 εικόνες από τα βασανιστήρια στις φυλακές του Abu Ghraib στο Ιράκ βγήκαν στην αμερικανική τηλεόραση μέσα από την εκπομπή 60 minutes. Αν και ουσιαστικά ήταν ελάχιστες, σε σχέση με τις συνολικά 2000 εικόνες και τις 93 μικρές ταινίες γυρισμένες με ψηφιακή κάμερα, σόκαραν την αμερικανική κοινή γνώμη, που μετά από τις φωτογραφίες με τις βαρβαρότητες από το Βιετνάμ ερχόταν και πάλι σε επαφή με τη σκοτεινή πλευρά της Αυτοκρατορίας. Οι φωτογραφίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν από το αντιπολεμικό κίνημα και καλλιτέχνες στην Αμερική, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η επικράτηση της κυβέρνησης Μπους στις εκλογές θα πυροδοτήσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα όρια της χρήσης των φωτογραφιών ντοκουμέντου από τα διάφορα κινήματα.
Η αισθητικοποίηση του πόνου, η σχέση φωτογραφίας και αλήθειας και η πολιτικοποίηση της τέχνης είναι οι βασικοί άξονες που θα εξεταστούν.
Βιβλιογραφία:
Susan Sontag, Περί Φωτογραφίας, μτφρ. Ηρακλής Παπαϊωάννου, Αθήνα, Φωτογράφος, 1993
Susan Sontag, Παρατηρώντας τον πόνο των άλλων, μτφρ. Σεραφείμ Βελέντζας, Αθήνα, Scripta, 2003
Susan Buck Morss, «Αισθητική-Αναισθητική: μια επανεξέταση του δοκιμίου του Βάλτερ Μπένγιαμιν για το έργο τέχνης», Μεταμαρξιστικά ρεύματα στην Αισθητική και στη Θεωρία της Λογοτεχνίας, Εισαγωγή-Μτφρ.-Επιμέλεια Φώτης Τερζάκης, Αθήνα, Futura, 2004
Laurence Bertrand Dorleac, Η Άγρια Τάξη. Βία, Ανάλωση και Ιερό στην Τέχνη των Δεκαετιών 1950-1960, μτφρ. Έλενα Αναστασάκη, Αθήνα, Νεφέλη, 2009