Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2012



Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο καλέσματος (πολιτικό πλαίσιο) του φεστιβάλ εδώ















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30-8-12


Σας προσκαλούμε στο Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2012 που θα διεξαχθεί στο χώρο του Α.Π.Θ στις 5,6 και 7 Σεπτεμβρίου. Η φετινή διοργάνωση εκτός από το πολιτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων με θεματικούς άξονες για τις τρεις ημέρες, «Αυτοδιαχείριση - Δομές - Παραγωγή - Δικτύωση», «Κατάσταση Εξαίρεσης - Ελευθερία/Μάθηση - Media», και «Άμεση Δημοκρατία - Κοινωνική Αναμέτρηση - Ανάπτυξη», θα περιλαμβάνει και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών.Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες από τις πιο αξιοσημείωτες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης.

Ειδικότερα στο πρόγραμμα των πολιτικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2012 ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή και παρουσία κατευθείαν από την Αργεντινή, του ERNESTO "LALO" PARET στην κεντρική εκδήλωση, κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης (Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012 στις 20:30 στη θεματική: «Αυτοδιαχείριση - Δομές- Παραγωγή- Δικτύωση»), με τίτλο: Η πρόταση της εργοστασιακής αυτοδιαχείρισης. Ο Αργεντίνος ERNESTO "LALO" PARET, είναι εκπρόσωπος αυτοδιαχειριζόμενων εργοστασίων στην Αργεντινή, βασικό μέλος της κίνησης "Ανακτήστε τα Εργοστάσια". Συμμετείχε στην οργάνωση αμέτρητων εργοστασiων εξαγοράς με επακόλουθη μετατροπή τους σε επιτυχημένα εγχειρήματα.Ο "lalo' έγινε γρήγορα μια αξιόπιστη πηγή για την ταινία The Take.Τέλος συμμετείχε στην οργάνωση του εργοστάσιου Forja με τις λέξεις "Καταλαμβάνω, αντιστέκομαι, και παράγω." Σήμερα είναι μέλος του κινηματος The Working World το οποίο προσπαθεί να διατηρήσει το συνεταιριστικό κίνημα στην Αργεντινή. Κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης και στην κεντρική αυτή εκδήλωση, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕΤ. μαζί με την Ανοιχτή πρωτοβουλία αλληλεγγύης Αθήνας και την Πρωτοβουλία αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, θέτουν το ζήτημα της αυτοδιαχείρισης του κλειστού εργοστασίου το οποίο οι ίδιοι (εργαζόμενοι) έχουν καταλάβει εδώ και 15 μήνες στη Θεσσαλονίκη.

Ξεπερνώντας τους παραδοσιακούς αγώνες με όρους αδικίας διεκδικούν εδώ και τώρα το πέρασμα του εργοστασίου στα χέρια τους με άλλους όρους.Με τους όρους της δημιουργίας ενός άλλου δικαίου, μιας άλλης προοπτικής, πέρα απ την κηδεμονία των αφεντικών και του κράτους Η τομή των εργαζομένων στην ΒΙΟ.ΜΕΤ. είναι τομή απ τον κόσμο της εργασίας προς τον κόσμο της εργασίας για ένα κόσμο πέρα απ την παραδοσιακή εργασία.Η αμεσοδημοκρατική οργανωτική τους δομή, βασισμένη στην μόνη πραγματική δύναμη και εξουσία της γενικής συνέλευσης,αίρει τους ρόλους των γνωστών συνδικαλιστικών ηγεσιών που διαχειρίζονταν τις τύχες της βάσης και ταυτόχρονα αποτελεί ρήγμα στην οργάνωση των εργατικών αγώνων. Μαζί τους η αργεντίνικη εμπειρία συναντά τους συμμάχους της στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, όχι για να προσφέρει έτοιμες λύσεις, αλλά για να φωτίσει τον δρόμο που οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕΤ. και όχι μόνο, επέλεξαν να περπατήσουν.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2012 που θεματικά αφιερώνεται στην «Κατάσταση εξαίρεσης, ελευθερία- μάθηση- media», αξιοσημείωτο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κεντρική εκδήλωση (την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 20.30), με τίτλο: «Κρίση και κατάσταση εξαίρεσης». Ο Κλαούζεβιτς έλεγε πως η ειρήνη ειναι ο πόλεμος με άλλα μέσα, το ίδιο και η κανονικότητα με το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Γι αυτο το καμμιά επιστροφή στην κανονικότητα συνδηλώνει και το καμμιά ανοχή στο καθεστώς εξαίρεσης. Η με άλλα λόγια την έξοδο απ τον κύκλο της καταπίεσης. Όσο η κρίση θα βαθαίνει και τα αδιέξοδα θα μεγενθύνονται, άλλο τόσο υπάρχει ο κίνδυνος πύκνωσης ,διεύρυνσης και σύνδεσης αυτών των κινήσεων προς την εμφυλιοπολεμική βαρβαρότητα.Αυτήν την εκδοχή εξέφρασε πολιτικά η χρυσή αυγή. Απ την άλλη το θετικό πρόσημο αποτυπώνεται στην πληθώρα οριζόντιων και αλληλέγγυων κινήσεων που έχουν σχέση με την οικονομία, την διατροφή τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους,την υγεία, τα κοινωνικά αγαθά το περιβάλλον,την εργασία κλπ. Είναι οι κινήσεις που κυοφορούν σπερματικά ή ρητά την μεγάλη έξοδο απ' τον καπιταλισμό και απ την νομιμοποιητική ισχύ του κράτους ως ρυθμιστή της κοινωνικής αναπαραγωγής. Κεντρικοί ομιλητές αυτής της εκδήλωσης είναι οι: Κώστας Δεσποινιάδης, εκδότης του περιοδικού Πανοπτικόν,ο συγγραφέας Άκης Γαβριηλίδης και ο Γρηγόρης Τσιλιμαντός από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης.

Για την τρίτη ημέρα της φετινής διοργάνωσης δύο πολιτικές εκδηλώσεις συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη θεματική της «Άμεση Δημοκρατίας - Κοινωνική Αναμέτρησης και Ανάπτυξης». Συγκεκριμένα την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο: «Ανάπτυξη και απομεγέθυνση: τα fast track και η άμεση δράση για το ζήτημα του χρυσού». Στην εκδήλωση αυτή, εκτός από την Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση Απορριμμάτων θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι από τις επιτροπές αγώνα κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού τόσο από τη Χαλκιδική όσο και από το Κιλκίς. Επίσης η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού και την Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική) . Μία τέτοια συνάντηση στοχεύει όχι πλέον στη βάση της ενημέρωσης αλλά στη βάση της ανταλλαγής εμπειρίας και την προοπτική της αποτελεσματικής οργάνωσης, προκειμένου να δωθεί μία συνολική απάντηση στη fast truck ανάπτυξη. Παράλληλα η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του χρυσού στη χαλκιδική αλλά και στη βόρεια Ελλάδα γενικά και η αμεσότητα του ζητήματος δείχνει την κρισιμότητα του θέματος.

Την ίδια μέρα, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 20.30, το φεστιβάλ άμεσης δημοκρατίας 2012 παρουσιάζει την εκδήλωση με τίτλο: «Η κοινωνική αναμέτρηση στην Ελλάδα σήμερα και το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας». Οι ομιλητές της εκδήλωσης, Στέφανος Ροζάνης, συγγραφέας και καθηγητής φιλοσοφίας, ο συγγραφέας Γιώργος Λιερός, ο Κώστας Χαριτάκης από την εφημερίδα Δράση και ο Νικόλαος Χατζής από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, τοποθετούνται επικαιροποιώντας το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας. Το σχέδιο που αναδύεται στις μέρες μας είναι το σημαντικότερο πολιτικό εργαλείο,ή ακόμη και η ίδια η πολιτική. Μπορούμε να μιλάμε για σχέδιο όταν θέλουμε να μιλάμε για πολιτική. Όπου το σχέδιο αφορά την πραγματική ζωή και την επαναθεμελιώσή της. Σε αυτή τη βάση πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την επανάσταση και να την αποσπάσουμε από τους ¨επαναστάτες¨ και τους ¨επαΐοντες¨ που ανά καιρούς την κατασυκοφάντησαν και την καταξευτέλισαν.

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μουσική συνάντηση δύο σημαντικών καλλιτεχνών και αξιόλογων προσωπικοτήτων που αμέσως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου (και η μουσική μπάντα του), μαζί με το Δημήτρη Αποστολάκη από τους Xαΐνηδες, θα σφραγίσουν με τον καλύτερο τρόπο το φεστιβάλ άμεσης δημοκρατίας 2012 (βράδυ της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και τους συμμετέχοντες, μπορείτε να ανατρέξετε στη διαδικτυακή σελίδα του φεστιβάλ: http://ablocfest.gr/ ενώ για επικοινωνία με τους διοργανωτές στο: info@ablocfest.gr


Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διοργάνωση του Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2012

Κουζίνα ‘Αντίπεινα’ - Μενού 27 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου

Ώρες λειτουργίας τραπεζαρίας : 2-5 μμ – Κρατήσεις φαγητού: 6984 235818


Κουζίνα Αντίπεινα - Μενού 7-13 Αυγούστου

Ώρες λειτουργίας τραπεζαρίας : 2-5 μμ – Κρατήσεις φαγητού: 6984 235818

Κουζίνα ‘Αντίπεινα’ - Μενού 31 Ιουλίου – 6 Αυγούστου

Ώρες λειτουργίας τραπεζαρίας : 2-5 μμ – Κρατήσεις φαγητού: 6984 235818

Την Κυριακή 5 Αυγούστου στις Σκουριές!




ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΠΑΤΡΙΔΑ 

Από την πρώτη στιγμή αλλά και μέχρι την τελευταία που θα βρισκόμαστε σε αυτόν τον αγώνα, στεκόμαστε όχι μόνο απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και απέναντι στο κράτος και τα αφεντικά, ξένα και ντόπια. Καμία σημασία δεν έχει άλλωστε η προέλευσή τους, μιας και σκοπός τους είναι το κέρδος κι όχι καμία “ανάπτυξη του τόπου” ή κανένα “εθνικό συμφέρον”.
Σε μία περίοδο που για την καθημερινή επιβίωση γίνεται αγώνας, και όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας φτωχοποιούνται, τα συμφέροντα των από πάνω βαφτίζονται εθνικά, η καταστροφή βαφτίζεται ανάπτυξη και η απειλή του εκφασισμού της κοινωνίας αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.
Για μας λοιπόν το διακύβευμα του αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, δεν είναι αν τα μεταλλεία θα ανήκουν σε εταιρία ελληνική, καναδική ή στο κράτος, αλλά ότι δεν πρέπει να γίνουν. Έτσι το να υπερασπιζόμαστε “το δάσος το νερό και τις ζωές μας” δεν ταυτίζεται με κανένα πατριωτικό καθήκον. Γιατί, όπως τα συμφέροντα και οι τακτικές των αφεντικών, έτσι και η αξιοπρέπεια αυτών που αντιστέκονται, δεν γνωρίζει σύνορα.
Επίσης, δεν σκεφτήκαμε ποτέ να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στο ΣτΕ, καθώς ως όργανο του κράτους, ο ρόλος του δεν είναι να μπλοκάρει αλλά να διευκολύνει την λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Άλλωστε ακόμα και το σύνταγμά τους είναι ξεκάθαρο. Όταν τίθεται θέμα εθνικής οικονομίας και άρα κερδοφορίας, το περιβάλλον και οι ζωές μας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Αυτός ο αγώνας, όπως και κάθε αγώνας θα πρέπει να βασίζεται στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς να περιμένουμε κανέναν από μηχανής θεό να μας σώσει. Αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως κομμάτι των αγώνων που διεξάγονται σε όλο τον πλανήτη ενάντια στην καταδυνάστευση των ζωών μας και του περιβάλλοντος.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΧΙΛΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ
Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης Ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού