Εκδήλωση: "Τι κάνει το Podemos; Για μια κατάληψη της εκπροσώπησης"

Εκδήλωση του αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του
Κοινωνικού Εργαστηρίου Θεσσαλονίκης
"Τι κάνει το Podemos; Για μια κατάληψη της εκπροσώπησης "
Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, ώρα 20.00
Κοινωνικός Χώρος για την ελευθερία, Μικρόπολις
Βενιζέλου & Βασ. Ηρακλείου 18, Θεσ/νίκη 


Το Podemos προέκυψε από πρωτοβουλία ατόμων που δραστηριοποιήθηκαν στις ισπανικές Πλατείες των Indignados και στα κινήματα αποτροπής των εξώσεων.

Δεν είναι κόμμα αλλά μια δικτυακή δομή «κύκλων» ανά περιοχή, με απλό πρόγραμμα συγκεκριμένων δράσεων που εκτός των άλλων εξέλεξε και υποψηφίους σε μια λίστα στις Ευρωεκλογές. Με την εμφάνισή του πήρε το 8% των ψήφων, προκαλώντας πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την πρωτοτυπία των μορφών οργάνωσης και πολιτικής τις οποίες επιτελεί.
Το Κοινωνικό Εργαστήριο είναι ένας ανοικτός χώρος κριτικής δημοσιότητας και ακτιβιστικής έρευνας που επιδιώκει τον αναστοχασμό, τη δημοκρατική αντιπαράθεση ιδεών, τη διαμόρφωση προτάσεων και την ανταλλαγή εμπειριών. Κινείται ως ένα διαρκές εργαστήριο σε επίπεδο πόλης και σε επαφή με τις νέες μορφές αντίστασης και κινημάτων.

Ανανεώνοντας συνεχώς τη δράση του, επινοεί τόπους και τοπικές, όχι μόνο θεματικά (στη φιλοσοφία, την οικονομία, την ιστορία, τη λογοτεχνία, την εκπαίδευση και την ανθρωπολογία, τις σπουδές φύλου κ.ά.) αλλά και παγκοσμιοτοπικά (από την Τσιάπας στην Αραβική Άνοιξη, από το πάρκο Γκεζί στο Podemos και από εκεί πίσω στην ελληνική κρίση).

Με αυτή τη λογική και στο πλαίσιο ενός γνωσιακού ακτιβισμού το Κοινωνικό Εργαστήριο οργανώνει τη συγκεκριμένη εκδήλωση με στόχο να κατανοήσουμε το φαινόμενο Podemos ώστε να συντονιστούν και να ενισχυθούν στον ευρωπαϊκό νότο οι κοινές δράσεις αξιοπρέπειας και οι αντιστάσεις εναντίον των πολιτικών της λιτότητας και του αυταρχισμού που οδηγούν σε «υπερχρεωμένους» ανθρώπους.

Η συνολική εμπειρία και το πλούσιο υλικό, που η μέχρι τώρα δράση του έχει σωρεύσει, παρουσιάζεται, στο πλαίσιο ενός memory-project, στο μπλοκ του http://koinoniko-ergastirio.blogspot.gr/

Ομιλητής: Juan Domingo Sánchez Estop, φιλόσοφος, κύκλος Podemos Βρυξελλών

Συζητούν: Άκης Γαβριηλίδης, Μιχάλης Μπαρτσίδης μέλη Κοινωνικού Εργαστηρίου

Η παρουσίαση θα γίνει στα ελληνικά