Το παρακάτω κείμενο προέκυψε από τη διευρυμένη συνέλευση που έγινε την Τετάρτη 21/3 στο Μικρόπολις για το θέμα τον μεταλλείων στη Χαλκιδική, μετά από κάλεσμα της ΑΚ Θεσσαλονίκης, ενώ παρακάτω παρατίθεται δελτίο τύπου του Συντονιστικού Επιτροπών Αγώνα στην Ιερισσό (20.03.2012) καθώς και η ερευνητική ταινία "Κυνήγι Θησαυρού" που αποτελεί μια συλλογική-αυτοοργανωμένη δημιουργία (προ τριών χρόνων) για την υπόθεση της μεταλλουργίας χρυσού και τους κοινωνικούς αγώνες στη βόρεια Χαλκιδική.
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης και της εθνικής σωτηρίας το ελληνικό κράτος ξεπουλάει γη και ύδωρ, δάση και βουνά, σε πολυεθνικές εταιρίες χρυσού στο Κιλκίς, στη Θράκη και στη Β. Χαλκιδική με διαδικασίες Fast Track. Με τις πρόσφατες εταιρικές εξαγορές, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», συμφερόντων της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας «Άκτωρ» και της καναδικής Eldorado Gold, αποκτά εκχωρήσεις σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και 264000 στρέμματα της ΒΔ Χαλκιδικής στην οποία επιχειρεί να ξεκινήσει άμεσα την εξόρυξη στην τοποθεσία Σκουριές.
Η αρχική εκχώρηση αυτής της μεταλλευτικής ζώνης έγινε από τον τότε υφυπουργό Πάχτα (νυν δήμαρχο της περιοχής) το 2003 προς 11.000.000 ευρώ στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» συμφερόντων Μπόμπολα. Η σημερινή αξία τοποθετήθηκε στα 1.8 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το τωρινό τίμημα εξαγοράς, χρηματιστηριακός αέρας δηλαδή, που γέννησε εκείνη η υπογραφή του Πάχτα χωρίς να μεσολαβήσει καμία εργασία. Άλλα και εάν ξεκινήσουν οι εργασίες, το ελληνικό κράτος δεν θα αποκομίσει έσοδα διότι βάσει του μεταλλευτικού κώδικα τα δικαιώματα του δημοσίου από μεταλλευτικές εξορύξεις είναι μηδενικά. Το μοναδικό όφελος, είναι περιορισμένες και πρόσκαιρες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα όμως, η σταδιακή και ολοένα αυξανόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας από τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες στην περιοχή, όπως τουριστικές εργασίες, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία κ.α. Η αναπόφευκτή καταστροφή που επιφέρει η μεταλλευτική δραστηριότητα καταργεί την οποιαδήποτε προοπτική για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τις επόμενες γενιές. Δεν υφίσταται αειφόρος ανάπτυξη και βιώσιμες λύσεις όταν καταστρέφεται η πανίδα και η χλωρίδα, όταν αποστραγγίζονται τα νερά και δηλητηριάζονται ανεπανόρθωτα με αρσενικό, κυάνιο, θείο, όταν δημιουργούνται τεράστιοι κρατήρες και γιγαντιαίες χαβούζες με τοξικά απόβλητα. Η έναρξη μεταλλευτικών δραστηριοτήτων προϋποθέτει την αποστράγγιση του μεγαλύτερου υδατικού ταμιευτήρα της Χαλκιδικής που βρίσκεται στο σημείο αυτό και την καταστροφή του πιο πολύτιμου σε βιοποικιλότητα δασικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα.
Η ανοιχτή εξόρυξη (open pit) αδειοδοτημένης διαμέτρου 700m και πραγματικής μέχρι 2Κm χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς, θα βρίσκεται σε ευθεία απόσταση 3Κm από το χωριό Μεγάλη Παναγιά. Αντιδρώντας στην επαπειλούμενη καταστροφή, η Λαϊκή Συνέλευση του χωριού, εγκατέστησε πριν 3 χρόνια φυλάκιο αγώνα στο βουνό ανακόπτοντας μέχρι σήμερα τις δραστηριότητες της εταιρείας.
Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» θέλοντας να ξεκινήσει τα έργα και να παρακάμψει τις τοπικές αντιστάσεις, οργάνωσε ομάδες κρούσης τάζοντας προσλήψεις και εκβιάζοντας με απολύσεις. Η ανοιχτή εξόρυξη στη θέση του δάσους των Σκουριών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη του «επενδυτικού» προγράμματος που αφορά επιπλέον εξορύξεις στη Β. Χαλκιδική, στα βουνά του Κιλκίς σε Πάικο και Κρούσια αλλά και σε ολόκληρο τον Έβρο.
Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2012 με πρόσχημα την έναρξη των εργασιών, στήθηκε προβοκάτσια εμφυλίου πολέμου όταν ομάδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας της εταιρίας μαζί με θεσμικούς φορείς και την αστυνομία ανέβηκαν στις Σκουριές. Εκεί ανακόπηκαν από τους κατοίκους άνδρες και γυναίκες που είναι ενάντια στα μεταλλεία. Με την ανοχή και τις πλάτες της αστυνομίας 400 «μισθοφόροι» ξυλοκόπησαν τους 30 κατοίκους κατέστρεψαν το φυλάκιο αγώνα, και έκτοτε κατέλαβαν την προς εξόρυξη περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» σήμανε συναγερμός και αφού έκλεισε το εργοστάσιο, μεταφέρθηκαν οι εργαζόμενοι (τραμπούκοι προσληφθέντες και υποψήφιοι) με λεωφορεία της εταιρίας στο βουνό όπου και τους επιτράπηκε η πρόσβαση από την αστυνομία η οποία είχε αποκλείσει το δρόμο σε όλους τους άλλους αντιδρώντες κατοίκους .
Διαφαίνεται για άλλη μια φορά η αγαστή συνεργασία αστυνομίας-συμφερόντων που κατέληξε στο να οδηγηθούν στο νοσοκομείο κάτοικοι της περιοχής. Ένας νεαρός από τη Μεγάλη Παναγιά αντίθετος στη λεηλασία του τόπου του, τραυματίστηκε από τους πληρωμένους μπράβους-εργαζόμενους και διακομίστηκε επειγόντως σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη γιατί τα τραύματα που υπέστη ήταν πολύ σοβαρά.
Μια εικόνα από το μέλλον, όπου τα εκάστοτε ντόπια και διεθνή αφεντικά, για να εξασφαλίζουν τα κέρδη τους θα εξαπολύουν το μισθοφορικό τους στρατό κατά το δοκούν ενάντια στις τοπικές αντιδρώσες κοινωνίες.
Το Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα εναντίον των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και μεταλλουργιών χρυσού της περιοχής σε Δελτίο Τύπου «καταγγέλλει τον Αντιδήμαρχο Αριστοτέλη Μοσχόπουλο, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Στρατωνίου Ζαγοράκη και τον Υποδιευθυντή της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» Στούρνα ως επικεφαλείς των τραμπούκων (εργαζομένων) και ηθικούς αυτουργούς των τραυματισμών. Καταγγέλλει το Δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα ο οποίος λειτουργεί ως εκπρόσωπος της εταιρείας ενάντια στη θέληση των δημοτών που εκπροσωπεί.»
Το Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα αποφάσισε την κατάληψη του Δημαρχείου Αριστοτέλη η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, ενώ ο αγώνας θα διευρυνθεί. Το «Συντονιστικό» και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στα σχέδια καταστροφής της περιοχής και καλούν σε Πανελλαδική κινητοποίηση το Σάββατο και την Κυριακή 24-25 Μαρτίου 2012 στην Ιερισσό, για δυναμική αντίσταση της τοπικής κοινωνίας και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.
Καλούμε:
Παρασκευή 23 Μαρτίου 18:00μμ, ανοιχτή συνέλευση για τα γεγονότα στη Χαλκιδική
~ Μικρόπολις Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία (Βασ. Ηρακλείου και Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη)
Σάββατο 24 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού από τις 12:00μμ
Κυριακή 25 Μαρτίου δυναμικές κινητοποιήσεις από την Ιερισσό προς το «Χοντρό Δέντρο» μεταξύ Παλαιοχωρίου-Μεγάλης Παναγιάς.
Αλληλέγγυες/οι
Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα
Ιερισσός 20.03.2012
Το Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα εναντίον των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και μεταλλουργιών χρυσού, καταγγέλλει στο λαό της Χαλκιδικής αλλά και σε όλο τον ελληνικό λαό την απροκάλυπτα βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν 30 κάτοικοι της περιοχής, οι μισές εκ των οποίων ήταν γυναίκες, την Τρίτη 20 Μαρτίου 2012, στη θέση «Σκουριές» του Κακκάβου από 400 εργαζόμενους {τραμπούκους} της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», οι οποίοι κατέφθασαν με τα λεωφορεία της εταιρείας και φορούσαν τις φόρμες με το λογότυπο της εταιρείας ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μισθοφόροι, με συνέπεια τον τραυματισμό πολλών από τους κατοίκους-ο ένας μάλιστα σοβαρά, ο οποίος ευτυχώς γλύτωσε τα χειρότερα αν και νοσηλεύεται ακόμη-.
Καταγγέλλει την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» συμφερόντων της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας «Άκτωρ» και της καναδικής Eldorado Gold η οποία με τη στάση της δημιουργεί στρατό μισθοφόρων στην περιοχή για να επιβάλλει τα συμφέροντά της απέναντι στα συμφέροντα χιλιάδων άλλων κατοίκων που βιοπορίζονται από εργασίες που θα καταστραφούν από την ανάπτυξη των μεταλλείων.
Καταγγέλλει τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αξιωματικοί της οποίας επιβεβαίωναν ότι θα εμποδίσουν τους μισθοφόρους της εταιρείας να πλησιάσουν στο χώρο που βρίσκονταν οι κάτοικοι, αλλά αντίθετα τους επέτρεψαν και εμπόδισαν τους κατοίκους της περιοχής που προσέτρεξαν προς βοήθεια να πλησιάσουν. Την ώρα της επίθεσης οι λιγοστοί αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί παρέμειναν αμέτοχοι και δεν προστάτεψαν στο ελάχιστο τους κατοίκους από τους τραμπουκισμούς.
Καταγγέλλει το αντιδήμαρχο Αριστοτέλη Μοσχόπουλο, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Στρατωνίου Ζαγοράκη και τον υποδιευθυντη της «Ελληνικός Χρυσός» Στούρνα ως επικεφαλείς των τραμπούκων και ηθικούς αυτουργούς των τραυματισμών.
Καταγγέλλει το Δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα ο οποίος λειτουργεί ως εκπρόσωπος της εταιρείας ενάντια στη θέληση των δημοτών που εκπροσωπεί.
Το Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα εναντίον των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και μεταλλουργιών χρυσού και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στα σχέδια καταστροφής της περιοχής μας με όποιο πρόσφορο μέσο διαθέτουν.
‘Ήδη το Δημαρχείο του Δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό τελεί υπό κατάληψη και ο αγώνας θα κλιμακωθεί.
Κυνήγι θησαυρού (1:39:09)
[από το οπισθόφυλλο του DVD της ερευνητικής ταινίας]
"Θησαυρός" είναι η μνήμη, η συλλογικότητα, το πάθος, η δύναμη και η αξιοπρέπεια των γυναικών και αντρών κάθε ηλικίας, που με τους αγώνες τους εμπλουτίζουν αυτή τη στρογγυλή Γη.
"Θησαυρός" είναι η αντίσταση σε αυτό το παράλογο σύστημα, που υποβαθμίζει οικτρά τον πλανήτη και τις ζωές όσων τον κατοικούμε.
Κομμάτι του "θησαυρού" συνεπώς, οι αγώνες των κατοίκων της Β.Χαλκιδικής:
Η "Μεγάλη απεργία" των μεταλλωρύχων το '77 ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.
Η δυναμική και νικηφόρα αντίσταση των κατοίκων της Ολυμπιάδας ενάντια στον παραλογισμό της μεταλλουργίας χρυσού και στην καταστροφή του τόπου τους.
Η εναντίωση στα τωρινά σχέδια της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές.
[...]
Ο κατεξοχήν Θησαυρός θα είναι ...τα ευφάνταστα παιχνίδια των παιδιών πάνω στα συντρίμμια της βιομηχανικής και εμπορευματικής κουλτούρας.