Καταγγελία του Μικρόπολις για την καταστολή της κοινωνικής κατάληψης Επιβίωση

Σε μία περίοδο όπου η κοινωνία βιώνει την εξαθλίωση και τον διαρκή εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η καταστολή σε χώρους αυτοοργάνωσης εντείνεται όλο και περισσότερο. Σε όλη τη χώρα οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι, τον δρόμο των οποίων χάραξε πιο ουσιαστικά η εξέγερση του Δεκέμβρη, τρομάζουν τα αφεντικά.
Την εποχή λοιπόν που η κρίση επηρεάζει τις ζωές μας όσο ποτέ άλλοτε, τα εγχειρήματα αυτά, ως πρόταση και απάντηση, πληθαίνουν. Τελευταίο παράδειγμα αυτό της κοινωνικής κατάληψης Επιβίωση το οποίο στέγασε φοιτητές, μετανάστες, άνεργους και ανθρώπους που στο σύνολό τους αποφάσισαν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Ύστερα από περίπου δυο μήνες κατάληψης και αυτοοργάνωσης του εγκαταλελειμμένου κτιρίου της καθολικής εκκλησίας (Φράγκων 17) και ύστερα από κάποιες επιθέσεις παρακρατικών, κράτος, εκκλησία και μπάτσοι ολοκλήρωσαν το αρχικό τους σχέδιο. Νωρίς το πρωί στις 13.12.2011 ύστερα από μήνυση της καθολικής εκκλησίας, και με συνοδεία εισαγγελέα, τέσσερις διμοιρίες εκκένωσαν το κτίριο. Από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυες ομάδες και άτομα συγκεντρώθηκαν για έμπρακτη στήριξη και υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Πίσω από όλα αυτά βέβαια υπάρχει αυτό που λέγεται κράτος-εκκλησία-συμφέρον, οι οποίοι με την πρώτη ευκαιρία καταστέλλουν χώρους αυτοοργάνωσης, αντίστασης και αλληλεγγύης. Οι άνθρωποι του θεού δεν έχουν το θεό τους. Γιατί η ‘ελεημοσύνη’ τους διαχωρίζει ανθρώπους σε «ευεργέτες» και «ευεργετούμενους», συντηρεί τα αίτια των ανισοτήτων και κυρίως δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατάργηση τους. Αυτοί που αρέσκονται λοιπόν να λένε ότι ταΐζουν άπορους και άστεγους θερίζουν τα κεφάλια αυτών που προσπαθούν να αυτοοργανωθούν και να στηριχτούν στα δικά τους πόδια. Οι ρασοφόροι γκουρού της καθολικής εκκλησίας προτίμησαν ανοιχτά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πατεράδων τους για ένα μελλοντικά αξιοποιήσιμο φιλέτο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως ακριβώς έκαναν και τα ορθόδοξα αφεντικά της εκκλησίας στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Σχολείο.
Προφανώς και δεν είναι μόνο η εκκλησία πίσω από την εκκένωση της Επιβίωσης. Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν χρόνια τώρα να καταστείλουν τις συνειδήσεις των αντιστεκόμενων κομματιών της κοινωνίας. Είναι το κεφάλαιο, τα ΜΜΕ, οι τράπεζες, οι μπάτσοι, οι εισαγγελείς και οι δικαστές, όλοι αυτοί που επιλέγουν να τσαλαπατήσουν την αξιοπρέπεια στο βωμό του χρήματος. Απέναντι στο "Δόξα τα λεφτά, θεό έχουμε", απαντάμε

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

Διαχειριστική Συνέλευση του Κοινωνικού Χώρου για την Ελευθερία Μικρόπολις