Συνεργατική Τροφίμων στο Μικρόπολις

Η ιδέα της συνεργατικής τροφίμων στα πλαίσια του Μικρόπολις

Η ιδέα των συνεργατικών συμβαδίζει με το πνεύμα του Μικρόπολις και αποτελεί μέρος της απάντησής μας στην καθημερινότητα που μας σερβίρει η παντοκρατορία της αγοράς. Η ιδέα αυτή γεννιέται από το ερώτημα που κάνουμε σαν κάτοικοι της πόλης στον εαυτό μας για τη σχέση που θέλουμε να έχουμε με την τροφή μας, την παραγωγή της και τους παραγωγούς της. Γεννιέται από την ανησυχία που έχουμε σαν αγρότες για τη διάθεση των προϊόντων μας, για την ανεξαρτησία μας από τις διάφορες εταιρείες (σπόρων, αγροεφοδίων, δικτύων διανομής κ.τ.λ.) και για την κοινωνική αναγνώριση της προσφοράς μας. Εμπλουτίζεται από τη διάδραση με τα κινήματα των βιοκαλλιεργητών, των νέων αγροτών, το οικολογικό και το κοινωνικό κίνημα για να αναδειχθεί - εν μέσω κρίσης - ως μέρος μίας σύγχρονης, αναγκαίας και ικανής απάντησης σε αυτούς που βλέπουν σήμερα την κατάσταση κοινωνικής κατάρρευσης σαν ευκαιρία για περισσότερα κέρδη, ισχυρότερους διαχωρισμούς, ευκαιρία για επέκταση της ερήμου των νοημάτων και όχι μόνο…

Προοπτικές και επιδιώξεις της συνεργατικής τροφίμων του Μικρόπολις

Σαν δίκτυο οριζόντιας διακίνησης προϊόντων, η συνεργατική σκοπεύει να προσφέρει σε κατοίκους της πόλης ποιοτικά προϊόντα σε ευνοϊκές τιμές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και στον παραγωγό ένα πιο αξιοπρεπές εισόδημα μέσα από την κατάργηση της διαμεσολάβησης, ή αλλιώς των μεσαζόντων. Η κατάργηση των μεσαζόντων σημαίνει πως ανάμεσα σε εμένα και αυτόν που παράγει την τροφή μου, δε μεσολαβεί ούτε σούπερ-μάρκετ, ούτε εταιρία συσκευασίας και πιστοποίησης, ούτε το κράτος με επιδοτήσεις και φόρους. Τέλος, η συνεργατική δεν είναι "πρατήριο", αλλά χώρος συνέργειας-σύμπραξης, ένα δίκτυο ανθρώπων με προσανατολισμό την αλληλοβοήθεια. Ενάντια στην κρατική και εταιρική μεσολάβηση, να αποκαταστήσουμε κοινωνικές σχέσεις αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και αμεσότητας μεταξύ παραγωγών και αποδεκτών των προϊόντων.

Κάνουμε μια προσπάθεια να σπάσουμε το διαχωρισμό πόλης/υπαίθρου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε προσβάσεις για τους αγρότες/παραγωγούς στην πόλη και προσβάσεις για τους κατοίκους της πόλης στην ύπαιθρο, στα χωράφια που παράγεται η τροφή τους. Ταυτόχρονα θέλουμε να καταστήσουμε το συγκεκριμένο εγχείρημα σημείο/χώρο διακίνησης σπόρων - φυταρίων, πληροφοριών και τεχνογνωσίας σχετικά με την γεωργία, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της γεωργικής, περιβαλλοντικής και συνεταιριστικής συνείδησης εντός του αστικού χώρου με απώτερο σκοπό τη διατροφική χειραφέτηση και την επαναφορά του βιολογικού, τοπικού και εποχιακού φαγητού στη θέση που του αξίζει. Πέρα από το φαγητό, σκοπεύουμε το εγχείρημα να επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες αλληλέγγυου εμπορίου ή και άλλες, εντός των σκοπών και του γενικότερου προσανατολισμού του.

Η κοινότητα των ανθρώπων που δημιουργείται γύρω από τη συνεργατική τροφίμων του Μικρόπολις λειτουργεί με ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις στις οποίες συμμετέχουν από κοινού παραγωγοί και αποδέκτες της παραγωγής. Πιστεύουμε πως ανάλογες δραστηριότητες θα πρέπει να αναπτυχθούν σε πολλές γειτονιές της πόλης - των πόλεων, ως αποκεντρωμένες και τοπικές. Έτσι, βλέπουμε φιλικά και αλληλέγγυα άλλα παρόμοια εγχειρήματα και θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε και να συνδιοργανώσουμε πιθανές εκδηλώσεις ή και άλλες δράσεις στα πλαίσια των κοινών ενδιαφερόντων μας. Κόντρα στον έλεγχο των αγροτών και της διατροφής όλων μας από τις εταιρίες, φτιάχνουμε κοινωνικούς αντιθεσμούς αλληλεγγύης και παίρνουμε την υπόθεση της Ζωής μας στα χέρια μας.

Η συνέλευση της συνεργατικής