Δευτέρα 10 Δεκέμβρη: Εκδήλωση - Συζήτηση με ακτιβιστές από την Γαλλία

Δευτέρα 10/12 στις 19:00 στο Μικρόπολις  Εκδήλωση - Συζήτηση
"Παρουσίαση του αγώνα ενάντια στην οικοδόμηση του διεθνούς αεροδρομίου της Nantes (Γαλλία)"
 

Ο αγώνας ενάντια στην κατασκευή του αεροδρομίου της Nantes στο Notre-Dame-des-Landes, είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ρήγμα στα οχυρά του καπιταλισμού.
Πρόκειται για 2000 εκτάρια γης, που αφού ισοπεδωθούν, στη συνέχεια θα καλυφθούν με μπετόν, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα διεθνές αεροδρόμιο. Πίσω από το σχέδιο αυτό, βρίσκεται η πολυεθνική εταιρία VINCI η ασκεί την καταστροφική της δραστηριότητα σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη.
Η ιστορία ξεκινά από το 1972, όταν και αποκαλύφθηκαν τα σχέδια κατασκευής του αεροδρομίου. Από τότε κα ως σήμερα διεξήχθη ένας πολύχρονος και πολύμορφος αγώνας με διαδηλώσεις, συγκρούσεις, κατάλήψεις και δίκες.
Από το 2009 άνθρωποι από τις τοπικές κοινότητες προχώρησαν σε κατάληψη μέρους του εδάφους που προοριζόταν για την οικοδόμηση του αεροδρομίου, προκειμένου να ματαιώσουν τα σχέδια της εταιρίας. Πρόσφατα στις 16 Οκτωβρίου 2012, οι αρχές αποφάσισαν να επέμβουν και εκκενώσουν την περιοχή, για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ο
Στις 17 Νοέμβρη 2012, το κίνημα απάντησε καλώντας πορεία επανακατάληψης των εδαφών. Η πορεία ξεκίνησε από την κωμόπολη Notre-Dame-des-Landes και η συμμετοχή ξέπέρασε κάθε προσδοκία. Στη διαδήλωση συμμετείχαν 40.000 διαδηλωτές και πάνω από 200 τρακτέρ και φορτηγά, με αποτέλεσμα ενώ η κεφαλή της πορείας είχε φτάσει στον τελικό προορισμό, η «ουρά» δεν είχε ακόμη ξεκινήσει. Στο τέλος της μέρας είχαν κατασκευαστεί πρόχειρες καλύβες για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι συνελεύσεων, συλλογικές κουζίνες, τουαλέτες, κοιτώνες, εργαστήρια κλπ.
Έπειτα από έξι ημέρες, οι Γαλλικές δυνάμεις καταστολής, προχώρησαν και πάλι σε βίαιη εκκένωση της περιοχής συλλαμβάνοντας και τραυματίζοντας πολλούς από τους αντιστεκόμενους. Κι όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει…..
Περισσότες πληροφορίες στο:
http://zad.nadir.org/?lang=en