Κείμενο παρουσίασης της Βιβλιοθήκης στο Μικρόπολις

La otra biblioteca

Στο βάθος του δευτέρου ορόφου του Μικρόπολις, φιλοξενείται σε μία από τις αίθουσές του, η βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο του κοινωνικού χώρου. La otra biblioteca το όνομα αυτής ή η "άλλη" βιβλιοθήκη. Και λέμε άλλη, γιατί η όμαδα που τη διαχειριζόμαστε φιλοδοξούμε και ελπίζουμε να της δώσουμε έναν "άλλο", διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν που έχουν οι γνωστές μας βιβλιοθήκες, τόσο ως προς το περιεχόμενό της όσο και ως προς τη λειτουργία της.

Έτσι, λοιπόν, όσον άφορα το περιεχόμενό της, επιλέξαμε να εστιάσουμε σε τρεις βασικούς θεματικούς άξονες και γύρω από αυτούς γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθεί μία βιβλιογραφία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και πληρέστερη. Οι άξονες αυτοί είναι: το Φύλο, ο Εθνικισμός και η Εργασία. Έκτος από αυτές τις ενότητες, όμως, στη βιβλιοθήκη φιλοξενούνται βιβλία διαφόρων ειδών και κατηγοριών, από πολιτικά και φιλοσοφικά μέχρι λογοτεχνικά και κόμικς και από ελληνόγλωσσα μέχρι ρωσικά. Τα βιβλία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, καθώς και αυτά που συνεχίζουν να έρχονται, έχουν χαριστεί στη βιβλιοθήκη ή έχουν αγοραστεί από την ομάδα. Βασικό στοιχείο του περιεχομένου της βιβλιοθήκης, ωστόσο, αποτελούν και οι εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις που φιλοδοξούνται να γίνουν στα πλαίσιά της.

Όπως είπαμε, τη βιβλιοθήκη διαχειρίζεται μία ανοιχτή ομάδα. Οι αποφάσεις για τη διαχείρισή της και για τα θέματα που προκύπτουν κάθε φορά, λαμβάνονται από τις ανοιχτές συνελεύσεις αυτής της ομάδας με τρόπο αμεσοδημοκατικό και αντιιεραρχικό, ενώ η συμμετοχή στις "εργασίες" της βιβλιοθήκης είναι εθελοντική. Ως κομμάτι του Μικρόπολις (επομένως και της διαχειριστικής του συνέλευσης) η ομάδα παίρνει αποφάσεις σύμφωνες με αυτές της διαχειριστικής συνέλευσης, στην οποία λογοδοτεί και παρεμβαίνει με την παρουσία της.

Οι μέρες και ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης είναι:
  • Τρίτη 19:30-21:00
  • Παρασκευή & Σάββατο 18:00-21:00
  • Κυριακή 12:00-15:00 & 19:00-21:00
Τις μέρες αυτές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα της βιβλιοθήκης.
Η σταθερή συνάντηση της ομάδας βιβλιοθήκης πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Κυριακή, ενώ καθημερινά (στο καφέ του μικρόπολις) δεχόμαστε βιβλία (χωρίς περιορισμό στο είδος και την ποσότητα) καθώς υπάρχει πάντα η ανάγκη για πλουσιότερη συλλογή και βιβλιογραφία.