Το πνεύμα της Μητρόπολης
Mε αφορμή τον στοχασμό του Georg Simmel

Την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 στις 7.30 μμ θα πραγματοποιηθεί στο Μικρόπολις η πέμπτη εκδήλωση στο πλαίσιο των "συζητήσεων για την πολιτική και την ιστορία", με θέμα "Το πνεύμα της Μητρόπολης - Mε αφορμή τον στοχασμό του Georg Simmel"

Εισήγηση:
Νικόλας Σεβαστάκης

Περιγραφή:
O Γερμανός κοινωνιολόγος και κοινωνικός στοχαστής Γκέοργκ Ζίμελ (Georg Simmel) είναι ένας από τους πρώτους συγγραφείς που ενδιαφέρθηκαν για τη φιλοσοφία του τοπίου και ιδιαίτερα για το φαινόμενο της μεγάλης πόλης, της μητρόπολης. Επηρέασε στοχαστές της κριτικής παράδοσης όπως ο Benjamin και ο Κrakauer αλλά και πολλές από τις σύγχρονες αναλύσεις για τα ζητήματα του ατομικισμού, της μόδας, της μητροπολιτικής ζωής, του χρήματος κλπ.
Αξίζει λοιπόν να δούμε κάποια από τα σημεία της ζιμελιανής περιπλάνησης στη νεωτερικότητα που αναδεικνύουν τη διπλή ή αμφίσημη όψη του πνεύματος της μητρόπολης: η μητρόπολη προβάλλει ως ένα νέο πεδίο ψυχικής αλλοτρίωσης και συγχρόνως ως μια σύνθετη εμπειρία εμπλουτισμού της υποκειμενικότητας. Η θέση του Ζίμελ είναι διαφορετική τόσο από την «αντι-νεωτερική» αφήγηση της παρακμής του τόπου (σαν κι αυτή που θα αναδειχθεί αργότερα από τον Μάρτιν Χάϊντεγκερ) όσο και από τη συμβατική αστική κοινωνιολογία η οποία εγκωμιάζει την μεγά-πολη ως χώρο των ανώνυμων συναλλαγών και της ελεύθερης ατομικής επιλογής.
Παρότι ένας σχετικά «απολιτικός» στοχαστής, ο Ζίμελ προσφέρει πολλά ερεθίσματα για μια κριτική κατανόηση της αστικής νεωτερικότητας και των αντινομιών της.


Ενδεικτική βιβλιογραφία στα Ελληνικά:

Δοκίμια Κοινωνιολογίας
Μετάφραση Μανώλης Μαρκάκης. - Αθήνα : Αναγνωστίδης, χ.ε. - 337 σ. [Schriften zur Soziologie]

Περιπλάνηση στη νεωτερικότητα : κοινωνιολογικά, φιλοσοφικά και αισθητικά κείμενα
Επίμετρο Jürgen Habermas. Επιμέλεια, πρόλογος, εισαγωγή Σπύρος Γάγγας, Κώστας Θ. Καλφόπουλος. Μετάφραση: Γιώργος Σαγκριώτης, Ολγα Σταθάτου. - 1η έκδ. - Αθήνα : Αλεξάνδρεια, 2004. - 351 σ. (Φιλοσοφικοί δρόμοι) ISBN 960-221-256-X

Πόλη και ψυχή
Αντί εισαγωγής Georg Lukacs γία τον Γκέοργκ Ζίμμελ.
Μετάφραση: Γερασίμου Λυκιαρδοπούλου. - Αθήνα : Έρασμος, 1993. - 31 σ. (Οι ιδέες , 21)
(Τίτλος πρωτοτύπου: Die Groβstädte und das Geistesleben)

Φιλοσοφία του τοπίου
Επίμετρο Νίκος Δασκαλοθανάσης. Μεταφράσεις Γιώργος Σαγκριώτης , Λευτέρης Αναγνώστου , Νίκος Δασκαλοθανάσης .... - 1η έκδ. - Αθήνα : Ποταμός, 2004. - 166 σ. (Aesthetica) ISBN 960-8350-21-2