Πρόσκληση για να χτίσουμε μαζί το Μικρόπολις

Το Μικρόπολις είναι σε άνθιση

Ήδη λειτουργούν μέσα στα δωμάτια του Κοινωνικού Χώρου για την Ελευθερία «Μικρόπολις» πάνω από 20 ομάδες, η κάθε μια με τη δική της δραστηριότητα και με το δικό της κάλεσμα για τη συμμετοχή του κόσμου. Το Μικρόπολις δημιουργήθηκε από την αρχή του ως ένας χώρος έκφρασης και συμμετοχής όπου όλες και όλοι έχουνε θέση, ένας χώρος στον οποίο μπορούμε συλλογικά να ονειρευτούμε ένα μέλλον διαφορετικό, να μάθουμε τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την αυτοδιαχείριση, μακριά και αυτόνομα από τους θεσμούς που μας θέλουν εξατομικευμένους και αποξενωμένους. Ένας χώρος χωρίς εμπορευματικές και ιεραρχικές σχέσεις, όπου η γνώση είναι αγαθό που μοιραζόμαστε όλοι.

Το Μικρόπολις είμαστε όλοι

Κάθε γωνιά και κάθε δωμάτιο του Μικρόπολις είναι φτιαγμένο από την αγάπη και την προσφορά των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό. Αυτά που κάνανε το Μικρόπολις από επιθυμία να γίνει πραγματικότητα, ήταν ιδέες και πράξεις δημιουργικές. Νιώθουμε ανάλογα ότι είναι ανάγκη να απευθύνουμε ένα δημιουργικό κάλεσμα προς όλες τις ομάδες, μαθήματα, λειτουργίες αλλά και την κάθε μία και έναν ξεχωριστά. Δεν υπάρχουν κάποιοι ή κάποιες που έχουν περισσότερη ευθύνη ή αρμοδιότητα για τη συντήρηση και λειτουργία του Μικρόπολις.

Το Μικρόπολις μας χρειάζεται

Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, να μοιραστούμε όλοι τις εργασίες που συντηρούν το χώρο που μας στεγάζει. Κάθε ομάδα και κάθε άτομο που συμμετέχει στο Μικρόπολις, ας διαθέσει λίγο από το χρόνο του για τα παρακάτω:

  • Το μπαρ-καφενείο, που αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για το Μικρόπολις, χρειάζεται τη συμμετοχή όλων στις βάρδιες του. Για το πρόγραμμα του καφενείου υπάρχει αναρτημένος στον πρώτο όροφο πίνακας με τις βάρδιες όπου το κάθε άτομο ή η κάθε ομάδα εθελοντικά συμπληρώνει τα κενά.

  • Η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων σε όλους τους ορόφους (τουαλέτες, σκάλες, είσοδος, διάδρομοι, καφενείο) είναι υπόθεση όλων μας αν θέλουμε να απολαμβάνουμε το Μικρόπολις καθαρό. Κατάλογος με τις βάρδιες για τις εργασίες καθαριότητας του μήνα είναι αναρτημένος στον πρώτο όροφο και λειτουργεί όπως για το μπαρ.

  • Με συλλογική εργασία μπορούμε, αφού πρώτα το έχουμε αποφασίσει όλοι μαζί στη συνέλευση, να κάνουμε το Μικρόπολις πιο όμορφο και πιο λειτουργικό. Να φτιαχτούν όλοι οι χώροι, να γίνουν επισκευές, να βαφτεί η είσοδος και οι διάδρομοι, να διαμορφωθεί και να εξοπλιστεί η κουζίνα, και πολλά άλλα. Για αυτά θα ορίζονται από τη συνέλευση συναντήσεις που θα ανακοινώνονται, και όλοι θα συμμετέχουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας.

Επίσης, το Μικρόπολις έχει συνεχή και τρέχοντα λειτουργικά έξοδα και η κάθε ομάδα έχει τις ιδιαίτερες ανάγκες της ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν όλοι να συνεισφέρουμε οικονομικά. Η κάθε ομάδα έχει το ταμείο της, και δεσμεύεται να συνεισφέρει μηνιαία στο κοινό ταμείο του Μικρόπολις. Αν κάποια ομάδα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της με τους δικούς της πόρους, μπορεί να απευθυνθεί στη συνέλευση του Μικρόπολις.

Ο χώρος και χρόνος στον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις για τη λειτουργία του Μικρόπολις είναι η διαχειριστική συνέλευση κάθε Τρίτη στις 20:30, στην οποία όλοι μπορούμε να συμμετάσχουμε, να προτείνουμε θέματα για συζήτηση, να εκφράσουμε την άποψή μας και να συναποφασίσουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη, όνειρα, ιδέες, διάθεση για συμμετοχή και συνεργασία, και θέληση να κάνουμε το Μικρόπολις μια μικρογραφία της πόλης που θέλουμε!